Psykisk ohälsa eller psykisk sjukdom?

content

Vi lever i en begreppsdjungel när det kommer till psykisk (o)hälsa. När ska vi säga psykisk sjukdom respektive psykisk ohälsa? Ofta används begreppen slarvigt och då skillnaderna är stora är det viktigt att vara tydlig. StigmaWatch tänkte kortfattat reda ut olikheterna och likheterna mellan begreppen.

I linje med Folkhälsomyndigheten kan vi uttryckligen säga att psykisk hälsa fungerar som ett paraplybegrepp för resterande begrepp. Inom psykisk hälsa finner vi följande två begrepp:

  1. Psykiskt välbefinnande handlar om att man kan balansera positiva och negativa känslor samt känna en tillfredställelse med livet. Att kunna känna lycka, glädje och lust med livet utan några direkta svårigheter.
  2. Psykisk ohälsa skiljer sig från psykiskt välbefinnande. Det är ett samlingsbegrepp för olika tillstånd med olika svårighetsgrader. Vi kan dela in psykisk ohälsa i psykiska besvär och psykiatriska tillstånd:
    1. Psykiska besvär innefattar ”lättare” tillstånd. Det kan exempelvis vara oro, nedstämdhet och sömnbesvär relaterat till stress eller annat. Det kan även förekomma fysiska besvär som yrsel eller magont. Besvären kan vara i mer eller mindre allvarlig form, men det som skiljer det åt från exempelvis psykisk sjukdom är att de inte uppfyller kriterier för att få en psykiatrisk diagnos.
    2. Psykiatriska tillstånd innefattar diagnostiserad psykisk ohälsa. Det vill säga att man uppfyller flera kriterier på grund av olika symtom som funnits under en längre tid. En persons funktioner är nedsatta. Vidare kan psykiatriska tillstånd delas in i olika psykiska sjukdomar eller syndrom samt neuropsykiatriska funktionsvariationer:
      1. Psykiska sjukdomar och syndrom innefattar alltifrån depression, utmattningssyndrom, bipolär sjukdom eller psykossjukdomar. Dessa sjukdomar och syndrom kan debutera närsomhelst under en persons liv. Psykiska sjukdomar är därmed en gren av psykisk ohälsa, men om man ska vara specifik och tala riktigt om en person som exempelvis lider av schizofreni, ska man tala om sjukdom. Exempel säger vi inte psykos(o)hälsa, utan psykossjukdom.
      2. Neuropsykiatriska funktionsvariationer debuterar oftast i barndomen, vilket skiljer sig från sjukdom eller syndrom. Det kan exempelvis vara ADHD eller Autism.

Med detta sagt, använder vi StigmaWatch oss av psykisk sjukdom eller psykossjukdom, då det är där vårt fokus ligger. Skulle vi använda oss av psykisk ohälsa kan det bli diffust vad vi faktiskt menar och inkluderar. För att läsa mer om de olika definitionerna kan ni gå in på Folkhälsomyndighetens hemsida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/psykisk-halsa-och-suicidprevention/vad-ar-psykisk-halsa/

Samarbetspartners